Utfodring av marsvin

av Kirsten Boeck

Den lilla gnagaren marsvinet domesticerades av inkaindianerna i Peru för cirka 7000 år sedan och hålls fortfarande av lokalbefolkningen, ungefär som vi håller kycklingar och kaniner.
Marsvinet har hållits som husdjur under så lång tid att det har utvecklats till en separat underart från sina vilda motsvarigheter. På 1500-talet introducerades det i Europa och i Danmark är marsvinet ett populärt husdjur. Detta beror främst på att djuren är lagom stora, icke-aggressiva, lätta att ta hand om och kan vara ganska tama.

Rätt utfodring

Marsvin äter uteslutande vegetabilisk föda och deras tarmsystem är naturligt utformat för att smälta stora mängder cellulosa. Den bryts ned av en mängd bakterier i vissa tarmavsnitt som fungerar som jäsningskammare. Det är viktigt att fodret har ett högt fiberinnehåll och inte innehåller för mycket kolhydrater. Dels för balansen i tarmbakterierna, men också för att det är viktigt att tänderna hela tiden vässas genom att tugga på fibrerna. Marsvinets tänder växer under hela livet och bristande tandslitage kan orsaka allvarliga problem.

Minst 80 % av kosten bör bestå av välätande hö, vilket innebär att marsvinet ska ha tillgång till hö dygnet runt. Det kan serveras antingen i en hög, som också kan användas som gömställe, eller i en höhäck. Det bör noteras att hö inte helt kan ersätta bladgrönsaker eftersom de slipande silikaterna förlorar en del av sin seghet när gräset torkas till hö, vilket minskar tandslitaget.

Grönt foder

Beroende på årstid kan marsvin erbjudas en mängd olika bladgrönsaker: maskrosor, grovt gräs, ogräs, bredbladig persilja, olika typer av kål, selleri, spenat och många andra. Det finns nästan inga restriktioner, men man bör undvika plötsliga förändringar i kosten och inte ge för mycket av samma grönsaker förrän man har sett att marsvinet tål dem väl.

Marsvin kan inte producera C-vitamin på egen hand, så det är viktigt att tillföra det i kosten. Detta görs både med grönfodret och med pelletsen. Paprika, broccoli, grönkål och persilja innehåller särskilt mycket C-vitamin, men alla grönsaker innehåller en viss mängd. Cirka 20% av kosten bör bestå av grönfoder.

Foderpellets

Ett pelleterat torrfoder som mals och pressas till pellets speciellt framtagna för marsvin är optimalt. Sådant foder är anpassat till marsvinets känsliga matsmältningssystem och är berikat med C-vitamin. Endast en liten mängd torrfoder ska ges varje dag, 1-2 matskedar per marsvin. När det har ätits upp ska det inte ges mer förrän nästa dag.

I stormarknader och på andra ställen säljs så kallade marsvinsblandningar. Dessa består vanligtvis av spannmål, solrosfrön, cornflakes, paranötter, gröna pellets etc. som marsvinet kan välja mellan. Detta är en dålig lösning. Många djur blir snabbt kräsna och väljer de feta sakerna och lämnar resten. Om ägaren av ren godhet slänger den överblivna maten och ger en ny portion är risken stor för magproblem, övervikt och värst av allt, förvuxna tänder eftersom marsvinet inte har någon aptit på hö.

Övrigt

Färskt vatten ska alltid finnas tillgängligt, oftast i en dricksflaska. Under perioder med mycket grönfoder kommer marsvinet att få sitt vätskebehov täckt på det sättet och dricker inte så mycket.

Du kan ge trädgrenar (men inte plommon och körsbär). De är bra att gnaga av barken på och ger en bra sysselsättning samt bra tandslitage.

Marsvin behöver inte mineralstenar och dessa ökar risken för blåsstenar.